De topper van de week

Het vuur aansteken bij uw houtkachel

Het vuur aansteken bij uw houtkachel

Hoe houd ik het vuur brandend

We hebben een probleen om het vuur brandende te houden in onze nieuwe houtkachel. Ik weet niet wat ik fout doe want ik volg het advies van deskundigen: Eerst een stuk of 4 a 5 bruine briketten, daarbovenop aanmaakhoutjes en pas als dat een tijdje goed brand een iets groter stuk brandhout er boven op. Het vuur dooft dan langzaam uit na een paar minuten. Ik heb de zuurstof toelaat boven en onder en goed open. De schoorsteen trekt goed. Schoorsteen is geveegd en schoorsteen is in orde bevonden door de schoorsteenveger. Buiten zie ik een witte, lichtgrijze rookpluim zolang de briketten branden. De aanmaakhoutjes blijven wel branden maar een iets groter stuk hout niet. Ik heb hout van twee verschillende leveranciers. Gaat van allebei niet goed. Voor zover ik weet is het droog hout. De aslade is niet verstopt, ik maak het regelmatug schoon. Ik heb op internet gekeken naar tips en van alles geprobeerd maar het lukt maar niet. Heel frustrerend.
Wat doe ik fout? Of ligt het ergens anders aan?
Ik hoop dat u me kunt helpen.

Antwoord:
Het opbouwen van een vuurtje in een houtkachel.

1 Het benzine blokje.(koopt u het voordeligst bij de Action 59 cent per pak Samba firelichters)
2 Hierop dunne houtjes mag triplex zijn.
3 Hierop Wat dunne plankjes pallet hout vurenhout.
4 en als je een lekker vuurtje hebt kun je hierop 2 briketjes doen.
4 Of een zwaarder stuk DROOG hout. VERSHOUT wat net gezaagd is moet minstens 2 tot 3 jaar droog op de wind gedroogd zijn.
5 Het is dan de kunst om als je een rode gloed op het brandbed hebt dit aan te houden er zijn dan geen vlammen meer te zien.
6 Hierna kun je bijvullen met briketten en zwaarder hout en houd je de kachel de hele dag mee aan.
7 Ben je te laat met bijvullen doe dan een paar stukjes dun hout en wat zwaarder er boven op zonder benzine blokje en je zult zien dat het vuur weer snel zichtbaar wordt.

Veel mensen zorgen voor oververhitting van de houtkachel om zo snel mogelijk een vuur aan te maken in een koud huis. Dit met het doel om zo snel mogelijk de kamer te verwarmen.

Bij oververhitting kunnen zowel de kachel als de pijp beschadigen. En, er kan zelfs brand uitbreken.

De kachel kan zo heet worden dat de kachel roodgloeiend wordt. Schroeven kunnen gaan vastzitten an afdichtingen kunnen gaan verbrokkelen. Ook kunnen platen losraken zodat de luchtregeling wordt bemoeilijkt.

Blijf denken aan de risico's van oververhitting. De garantie vervalt in dergelijke gevallen.

 

onderhoud gietijzeren houtkachels

Onderhoud aan de moderne gietijzeren houtkachels is vele malen minder dan in grootmoeders tijd.

De ruiten zijn tegenwoordig voorzien van het cleanburn principe. De ruit wordt minder snel vuil omdat er verse lucht van de bovenkant van de kachel langs het glas naar het vuur stroomt. Er komt geen vuur en/of roet tegen de ruit.

De verse lucht houdt niet allleen de ruit schoon maar wordt ook langs de hoeken geleid waardoor de koeling in de hoeken optimaal blijft. Dit verhoogt de lange levensduur nog meer.

Nieuwe reacties

24.06 | 07:21

Onze nieuwe kachel is door Aad vakkundig en snel geïnstalleerd. Bi...

30.01 | 14:19

Kachels uit grootmoeders tijd staat er op de site. Niet alleen de kachels maar ...

04.01 | 15:15

Bij Aad staat klantvriendelijkheid erg hoog in het vaandel, ...